
تخم مرغ بهترین منبع پروتئین برای بدن است که در بسیاری از غذاها استفاده میشود اما این ماده غذایی را باید با روش صحیح نگهداری و مصرف کرد تا به سلامت بدن آسیبی نرساند.
نکاتی که درباره تخم مرغ باید بدانید
تخم مرغ یکی از پرمصرفترین مواد غذایی است که خواص بیشماری برای سلامتی همه افراد دارد به همین دلیل بسیاری از ما به تنهایی آن را در یک وعده غذایی مصرف میکنیم و یا به عنوان مواد اولیه غذاهای مختلف در برنامه غذایی به کار میبریم.
تخم مرغ مثل هر ماده غذایی دیگر نیازمند دقت و توجه در خرید و نگهداری است تا منجر به بروز مشکلات سلامتی نشود. در این بخش از نمناک ما شما را با آنچه درباره پخت، نگهداری و فریز کردن و... انواع تخم مرغ نمی دانید، آشنا خواهیم کرد.
طریقه نگهداری تخم مرغ
تخم مرغ را در یخچال نگهداری کنید تا از فساد آن جلوگیری شود پس در فصول گرم سال از مغازه هایی خرید کنید که تخم مرغ را در یخچال نگهداری میکنند.
تخم مرغ را درون بسته بندی در پوش دار یا ظروف دربسته بگذارید.
پوسته تخم مرغ خام نباید شکسته شود زیرا میکروب و آلودگی از طریق منافذ موجود روی پوسته به آن راه مییابد.
اگر پوسته تخم مرغ به خون یا مدفوع مرغ آغشته بود آن را بشویید و سریع مصرف کنید.
تخم مرغ را در مجاورت غذاهایی با بو و طعم تند مانند سیر، پیاز، پنیر و گوشت نگذارید زیرا بوی مواد مختلف موجود در یخچال را از راه منافذ پوست به خود جذب میکند.
اگر تخم مرغی شکست یا ترک برداشت، محتویات آن را در یک ظرف تمیز دردار ریخته و در یخچال قرار دهید و در اسرع وقت استفاده کنید.
تخم مرغ را در بدنه اصلی یخچال که دمای ثابت و خنک است، نگه دارید.
تخم مرغ خام باید در ظروف هوادهی قرار داده شده و بلافاصله در یخچال نگهداری شوند.
بهترین روش نگهداری تخم مرغ
همیشه تخم مرغ را در کارتن خودش نگه دارید :
خیلی از مردم دوست دارند وقتی به خانه میرسند، کارتن تخم مرغ را بیرون بیندازند و آنها را در کاسه و ظرفی دیگر در یخچال نگهداری کنند. این ممکن است زیبا به نظر برسد، اما توصیه میکنیم که همیشه تخم مرغها را در کارتن اولیه خودشان نگهداری کنید. چرا؟ در درجه اول، کارتن از تخم مرغ محافظت میکند و از جذب بوهای قوی و طعم های مختلف دیگر در یخچال شما از طریق هزاران منافذ ریز در پوسته تخم مرغ جلوگیری میکند.
دوم، بهترین زمان مصرفشان همیشه برای شما قابل رویت است، بنابراین این گونه میتوانید تازگی آنها را تضمین کنید. در نهایت، تخم مرغ باید همیشه با قسمت انتهایی بزرگش، به همان روشی که در کارتن بسته بندی میشوند، ذخیره شود. این کار به زرده کمک میکند تا در مرکز قرار بگیرد.
مدت زمان نگهداری انواع تخم مرغ
تخم مرغ تازه، با بهترین حالت تا زمان تاریخ انقضا سالم میماند:
زرده یا سفیده تخم مرغ، ظرف ۲ تا ۴ روز
تخم مرغ آبپز شده، در عرض یک هفته
غذاهای با تخم مرغ، ظرف ۳ تا ۴ روز
تخم مرغ یخ زده (مخلوط شده)، ظرف چهار ماه
نحوه فریز کردن تخم مرغ
آیا میدانستید که میتوانید تخم مرغ را منجمد کنید؟ انواع تخم مرغهای خام و آماده را میتوانید به راحتی طبق دستورالعمل های زیر منجمد کنید :
تخم مرغ کامل
تخم مرغ را خوب مخلوط کنید، در ظروف فریزر بریزید و به خوبی هم بزنید. برچسبی را روی ظرف بزنید و تعداد تخم مرغها را تاریخ نویسی کنید.
سفیده ها
تخم مرغها را بشکنید و زرده و سفیده را جدا کنید و اطمینان حاصل کنید که زرده با سفیده مخلوط نشود. آنها را در ظروف فریزری بریزید، محکم ببندید، برچسبی را روی ظرف بزنید و تعداد تخم مرغها و تاریخ را بنویسید و منجمد کنید.
برای آب شدن سریع تر و اندازه گیری آسان تر، ابتدا هر سفیده را در یک مکعب ظرف یخ منجمد کنید و سپس به ظرف فریزر منتقل کنید.
زرده ها
زرده تخم مرغ به نگهداری ویژه ای نیاز دارد. خاصیت ژلاتینی زرده باعث ضخیم شدن و یا ژلی شدنش در هنگام یخ زدن میشود. اگر زرده منجمد شود به حدی ژلاتینی میشود که استفاده از آن غیر ممکن است اما با دستورالعمل زیر میتوان زرده تخم مرغ فریز کرد و از آن استفاده کرد.
برای کند کردن ژلاتینی شدن زرده، یک سوم قاشق چایخوری (۰.۵ میل) نمک یا ۱ و نیم قاشق چایخوری (۷ میلی لیتر) شکر یا شربت ذرت را در هر یک چهارم فنجان (۵۰ میلی لیتر) زرده تخم مرغ (۴ زرده) بریزید.
برچسبی را روی ظرف بزنید و تعداد تخم مرغها و تاریخ و اینکه آیا نمک اضافه کرده اید (برای پخت غذای اصلی) یا شیرین کننده (برای پخت یا دسرهای مختلف) را هم بنویسید.
آب پز شده
زرده تخم مرغ آب پز را میتوان منجمد کرد، تا بعدها برای گارنیش از آن استفاده کرد.
به دقت زرده را در یک لایه در یک ماهی تابه بریزید و به اندازه کافی آب اضافه کنید، تا حداقل ۱ سانت بالاتر از زردهها باشد، در آن را بگذارید و به سرعت بجوشانید.
از روی شعله بردارید و در آب گرم قرار دهید تا حدود ۱۵ دقیقه بماند.
آنها را با یک الک بردارید، خوب آبش را بگیرید و برای فریز کردن، آنها را منجمد کنید.
پخت و پز با تخم مرغ منجمد شده
برای استفاده از تخم مرغ منجمد برای پخت و پز یا آشپزی، آنها را یک شب در یخچال و یا در زیر آب سرد قرار دهید. وقتی تخم مرغها ذوب شدند، از آنها استفاده کنید.
ذخیره تخم مرغ پخته شده در یخچال
برای جلوگیری از خشک شدن زرده ها، آنها را با کمی آب سرد بپوشانید و قبل از استفاده، آب را تخلیه کنید. هنگام ذخیره تخم مرغ آبپز شده کامل، ممکن است بوی "گسی" در یخچال شما بوجود آید.
این بو توسط سولفید هیدروژن ایجاد میشود و زمانی که تخم مرغ پخته میشود، شکل میگیرد. این کاملا بی ضرر بوده و معمولاً در عرض چند ساعت از بین میرود.
جایگزین های توصیه شده برای تخم مرغ خام
۲ قاشق غذاخوری (۳۰ میلی لیتر)، سفیده تخم مرغ ذوب شده را برای ۱ عدد سفیده بزرگ تازه.
۱ قاشق غذاخوری (۱۵ میلی لیتر) زرده تخم مرغ ذوب شده برای ۱ عدد زرده بزرگ تازه.
۳ قاشق غذاخوری (۴۵ میلی لیتر) تخم مرغ کامل ذوب شده برای ۱ عدد تخم مرغ بزرگ تازه.
چند دستورالعمل ساده برای آماده سازی و سرو تخم مرغ
تخم مرغ و مواد غذایی آماده شده با استفاده از تخم مرغ را بلافاصله بعد از پخت، یا در یخچال نگهداری کنید و یا ظرف سه تا چهار روز آنها را مصرف کنید.
ظرف دو ساعت از پخت تمام غذاهای تخم مرغی، آنها را سرو کنید.
غذاهای تخم مرغی سرد و نوشیدنی هایش باید یخ زده نگهداری شوند.
اگر یک دستورالعمل برای تخم مرغ در دمای اتاق دارید، ابتدا برای چند دقیقه آنها را در آب گرم قرار دهید.
برای جلوگیری از سفتی، همیشه از گرما و شعله متوسط استفاده کنید و زمان های پخت وپز کنترل شده ای را برای تخم مرغها در نظر بگیرید.
تخم مرغ های شکسته و یا تخم مرغ هایی که بیش از دو ساعت از یخچال خارج شده اند را مصرف نکنید.
از ظرف شیشه ای و یا فلزی به جای کاسه پلاستیکی استفاده کنید.
غشای روغنی که روی یک کاسه پلاستیکی قرار دارد، میتواند از کف دار و فومی شدن تخم مرغ جلوگیری کند.
زمانی که زرده و سفیده تخم مرغ سرد هستند، از هم جدا میشوند.
بهترین زمان برای فومی کردن سفیده تخم مرغ در دمای اتاق ۲۰ تا ۳۰ دقیقه قبل از هم زدن است.
پخت تخم مرغ آبپز سریع و آسان
ابتدا یک قاشق سوپ خوری سرکه را به آب جوش اضافه کنید.
سپس، دمای جوش آب را کاهش دهید. سپس از یک کاسه برای پایین آوردن دمای تخم مرغ در آب استفاده کنید، آن را فقط برای یک لحظه نگه دارید.
این کار باعث میشود که تخم مرغ قبل از رسیدن به نقطه جوش، بپزد.
برای راحت تر کندن پوست تخم مرغ آبپز شده موقع کندن تخم مرغ را در آب سرد قرار بدهید، این کار سبب میشود که پوست تخم مرغ به سفیده نچسبد و خوب جدا شود.
نکات مهم اما ساده در مصرف تخم مرغ
کدبانوها به این نکات اشاره شده در نمناک حتما نیاز دارند:
زمانی که برای درست کردن غذا چند تخم مرغ نیاز دارید، آنها را در یک کاسه جدا بشکنید تا اطمینان یابید که همه آنها سالم هستند و سپس آنها را به بقیه مواد اضافه کنید.
برای پختن تخم مرغی که پوسته آن ترک دارد، به محل ترک لیمو ترش بمالید و آن را در آب گرمی که جوش نیامده قرار دهید.
برای پختن تخم مرغی که پوسته آن ترک دارد، تخم مرغ را درون فویل آلومینیونی قرار دهید و بعد آبپز کنید.
برای پختن تخم مرغی که پوسته آن ترک دارد، درآب کمی سرکه بریزید زیرا سرکه باعث میشود که سفیده از لای ترک بیرون نزند.
برای تغییر رنگ ندادن تخم مرغ پخته بعد از پخت آنها را درون ظرف آب سرد قرار دهید.
ایمنی پخت غذا
هنگام آماده کردن تخم مرغ، این چهار گام ساده را دنبال کنید تا مطمئن شوید که غذای سالمی را آماده میکنید:
تمیز کاری
دستها و سطوح را مرتب بشورید. شستشوی دست ممکن است تقریباً نیمی از موارد بیماری های ناشی از غذا را از بین ببرد.
سرد کردن - منجمد کردن / فریز کردن مناسب غذاها
دمای سرد میتواند از رشد بیشتر انواع باکتری های مضر جلوگیری کند.
جدا کردن
عدم استفاده از ظرف های چند تایی
گوشت های خام / طیور / غذاهای دریایی و آبها را در طول ذخیره سازی و آماده سازی جدا کنید.
پختن
گوشت، طیور و تخم مرغها را به دماهای مناسب برسانید.
چگونه میتوان گفت که تخم مرغ تازه است یا خیر؟
ساده ترین راه برای تعیین اینکه آیا تخم مرغ شما تازه است یا خیر، تاریخی است که رویش نوشته شده، پس بهتر است همیشه تخم مرغ خود را در شانه اولیه اش نگه دارید.
تخم مرغ درجه یک، یک سفیده سفت و یک سلول هوای کوچک در انتهای پهن و زرده اصلی اش دارد.
یک تخم مرغ تازه در آب غرق خواهد شد، در حالی که یک تخم قدیمی تر شناور خواهد شد.
با افزایش سن تخم مرغ، اندازه سلول هوا در داخلش افزایش مییابد و باعث میشود که شناور شود.
در یک تخم مرغ تازه، زرده بالا است و سفیده ضخیم است و زرده آن را کاملا احاطه میکند.
تخم مرغ قدیمی تر یک زرده صاف دارد که به راحتی میشکند و نازک است و سفیده اش هم آبکی است.
سفیده ابری مانند نشانه تازگی است، این حالت نتیجه محتوای بالای کربن آن است.
تشخیص تخم مرغ آب پز و تخم مرغ خام
برای تشخیص بین تخم مرغ آب پز و تخم مرغ خام، آن را بچرخانید. یک تخم مرغ آب پز شده بیشتر از یک تخم مرغ خام میچرخد. مرکز مایع در یک تخم مرغ خام، مانع از آن میشود که به اندازه کافی حرکت کند یا بچرخد.
روش درست شکستن تخم مرغ ها
به جای آن که تخم مرغها را با گوشه یک ظرف یا ماهی تابه بشکنید، این کار را امتحان کنید:
تخم مرغ را در برابر سطح صاف، مانند یک تخته تمیز یا تخته برش بشکنید. این کار باعث عدم تکه شدن ذرات صدفی تخم مرغ و مخلوط شدن با آنها میشود. هر بار از این مراحل برای شکستن تخم مرغ استفاده کنید!
چند کاربرد جالب تخم مرغ
پس از استفاده از تخم مرغ پوسته آن را دور نریزید. شما میتوانید در پوسته آن کمی پارافین بریزید و آن را تبدیل به جا شمعی کنید.
درون پوسته تخم مرغ را با کمی خاک پر کنید و دانه گیاه را در آن بکارید، پس از جوانه زدن دانه، آن را به گلدان های کوچک انتقال دهید.
میتوانید از سفیده تخم مرغ به عنوان چسب استفاده کنید فقط کافی است زمان نیاز فوری به چسب سفیده تخم مرغ را خوب به هم بزنید و به عنوان چسب استفاده نمایید.
برای محافظت از پوست خود سفیده تخم مرغ را با کمی آب لیمو ترش مخلوط کنید و به عنوان ماسک استفاده کنید.