
راهنماتو- نکات و ترفندهای سنتی زیبایی از نیمکره شرقی، بهویژه جنوب آسیا و جنوبغرب آسیا در دنیای غرب مدِ روز است. با افزایش انتشارِ دانش و اطلاعات درباره کاربرد مواد غیرشیمیایی برای درمانهای خانگی پوست، یکی از هکهای مرتبطی که به ژاپنِ باستان بازمیگردد در چندسال اخیر بسیار باب شده و آن استفاده از آب برنج است.
به گزارش راهنماتو، آب برنج آبی نشاستهای است که بعد از خیساندن یا جوشاندنِ برنج باقی میماند و حاوی انواعی از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهایی است که برای پوست مفید هستند.
آب برنج در هند به دلیل نشاسته بالایی که دارد مصرف میشود که به هیدراتهشدنِ بدن در مواقع بیماری کمک میکند. زنان ژاپنی و کرهای قرنهاست که از آب برنج به دلیل غنی بودن از مواد معدنیای که به سلامت پوست کمک میکند، استفاده میکنند.
استفاده از آب برنج در جوامع باستانی آسیایی: از زنانِ یاکومی تا یائو
استفاده از آب برنج به عنوان محصول زیبایی به ژاپن باستان بازمیگردد که زنانی گِیشا از آن استفاده میکردند تا پوستشان را نرم، یکدست، صاف و همچون چینی نگه دارند. گیشاها طبقهای حرفهای از سرگرمکنندههای زنِ ژاپنی بودند که عمده فعالیتشان همراهی کردنِ مردان در امکان تفریحی عمومی مثل رستورانها بود.
نخستینبار زنان در دوره هِینان (794-1185بعدازمیلاد) از آب برنج استفاده کردند و با مصرف مداوم آن موهای سالمی که تا زمین میرسید را حفظ کردند. آنها زنانِ یاکومی بودند که به موهای بلند و درخشان شهره بودند. مو نمادی از زیبایی و زنانگی دانسته میشد. آنها آب باقیمانده از شستشوی برنج را برمیداشتند و با آن موهایشان را میشستند. آنها باور داشتند که آب برنج به حفظِ موهای بلند، درخشان و سالم کمک میکند. آب برنج همچنین به عنوان تونر پوست برای بهبود ظاهرِ پوستِ صورت استفاده میشد.
آب برنج از شستنِ برنج جمعآوری و به عنوان یک درمانکننده طبیعی مو از آن استفاده میشد. آنها اغلب موهایشان را چندینساعت یا یک شبِ کامل در آب برنج خیس میکردند تا مواد مغذیای که در آب برنج وجود داشت به داخل ساقههای مو نفوذ کند.
معادل مدرنِ این داستان از چین و از زنانِ یائو از روستایِ هوآنگلو شنیده میشود. آنها به موهای بلندشان که میانگین قد آن حداقل 2متر است، معروف هستند و موهای سفید آنها تقریباً در دهه 80 بیرون میزند. مو برای زنان یائو مسئله مهمی است، آنها فقط یک بار در طول عمر در حوالی سنین 16 تا 18سالگی موهایشان را کوتاه میکنند و تا زمانِ ازدواج نیز موهایشان را میپوشانند و از نظرها مخفی نگه میدارند.
آنها امتیازِ قدِ بلند، رنگ و سلامت موهایشان را به آب برنج میدهند. برنجِ چسبناک سفیدرنگ به شدت با آب شسته میشود تا مواد مغذی آن استخراج شود و بعد در ظرفی چوبی به همراه پوستِ دارابی، زنجبیل و ریشه گلِ پشمی گذاشته میشود تا تخمیر شود. این کار باعث میشود که pHکاهش پیدا کند و با محیطِ اسیدی طبیعی مو منطبق شود. سپس مخلوطِ جوشانده شده جدا و قسمتِ جامد آن حذف میشود. زنان یائو آب برنج را دو ماه دیگر هم میگذارند تا خوب تخمیر شود.
زنان گیشای ژاپنی در دوران قرونوسطا و مدرن به خاطر پوستهای زیبا و بینقصشان که به واسطه استفاده از روشهای ترکیبی مراقبت از پوست از جمله استفاده مداوم از آب برنج حاصل میشده، معروف بوده و هستند.
گیشاها صورتشان را به مدتِ طولانی در آب برنج خیس میکردند و باور داشتند که این کار به درخشندگی پوست، کاهش ظاهر منافذ صورت و بهبود کلی سلامت پوست کمک میکند.
در طب سنتی چینی هم از آب برنج برای درمان التهاب و بهبود سلامتِ کلی پوست استفاده میشده است. در طب باستانی چنین، آب برنج برای درمان انواعی از ناراحتیهای پوستی از قبیل آکنه، اگزما و روزاسه مورد استفاده قرار میگرفته است. چینیها همچنین باور داشتند که آب برنج خاصیت ضدپیری دارد و گفته میشد که آب برنج میتواند به کاهش خطوط ظریف و چینوچروکهای پوست کمک کند.
علمِ آببرنج
آب برنج چگونه عمل میکند؟ آببرنج غنی از گاما-اوریزانول است، یک آنتیاکسیدان قوی که تولید کلاژن را تقویت میکند. آب برنج حاوی نیاسینامید، شکلی از ویتامین ب3، است که به کاهش لکههای تیره کمک میکند و به پوست ظاهری یکدست میدهد. این ماده پوستی که دچار تحریک و التهابشده را به دلیلِ غنی بودن از آمینواسیدها نرم و هیدراته میکند. آنتیاکسیدانها به پوست کمک میکنند تا خودش را در مقابلِ رادیکالهای آزاد و فشارهای محیطی محافظت کند.
دسترسی آسان به آب برنج آن را به یکی از تجربههای لذتبخشِ خویشانجام تبدیل کرده است، طوریکه فقط با نصفِ فنجان برنج میتوان برای یک هفته آب برنج داشت! آب اضافیِ حاصل از جوشاندنِ برنج یا آبی که بعد از آبکش کردنِ برنج باقی میماند را داخل یک اسپری بریزید و داخل یخچال بگذارید. میتوانید هر روز آن را به صورتتان اسپری کنید. اگر نمیخواهید آشپزی کنید، میتوانید برنج را به مدتِ بیشتر از 40دقیقه در آب خیس کنید و سپس آب آن را جمع کنید.
تخمیر کردنِ آب برنج امکان دیگری با مزیتِ افزوده اثربخشیِ بالاست که pHرا تثبیت میکند و سطحِ آنتیاکسیدانها را بالا نگه میدارد. برای این کار آب برنج را به مدت یک روز یا بیشتر در داخل ظرف شیشهای در دمای اتاق نگهداشته و سپس در یخچال نگهداری کنید.