همشهری آنلاین نوشت: اگر گرمای هوا کلافهتان کرده و برای تعطیلات آخر هفته قصد دارید برای آبتنی و پیکنیک به یک جای خنک مثل چشمه علی شهر ری بروید، از تپه باستانی که تاریخ و تمدن هزاران ساله را به دوش میکشد غافل نشوید.
چشمه علی درست از زیر این تپه سنگی بزرگ میجوشد. این تپه سنگی و چشمه معروفش زمانی شهرت پیدا کرد که ری بهعنوان مهد تمدن شهر باستانی معرفی و نخستین سکونتگاه انسان در مناطق فلات مرکزی ایران انتخاب شد. اما تنها دلیل اهمیت چشمهعلی پشتوانه تاریخی آن نیست. این چشمه برای مردم محلی از جهت فرهنگی اهمیت دارد چون معتقد بودند کیفیت آب چشمه باعث جلا و درخشش فرش میشود، شستن فرش در چشمه و پهنکردن روی تپه در خانهتکانی نوروزی یکی از سنتهایی است که از قدیم در کنار چشمهعلی انجام میشد. اجرای این سنت باعث شده تا در بازدیدی که گروهی از کارشناسان فرانسوی از این چشمه و تپه داشتند با دیدن فرشها در کتابها و اسنادشان از تپه به این نام یاد کرده بودند. همچنین این مجموعه بهدلیل وجود نقشبرجسته و کتیبهای که به دستور فتحعلیشاه قاجار بر دیوار چشمه و زیر باروی ری حکاکی شده ارزش تاریخی زیادی دارد. ماجرا از این قرار است که شاه قاجار پس از دیدنِ سنگنگارههای تختجمشید، تصمیم گرفت نام خود را هم با حکاکی تصویرش بر سنگهای دیواری مشهور جاودان کند؛ به همین دلیل از معمارباشی و حجارباشی و نقاشباشی دربار خواست تا نقشی از او بر دیوار چشمه علی حکاکی کنند.
تفرجگاه خانوادگی
چشمهعلی و تپه آن یک محل تاریخی و باستانی و از مراکز مهم گردشگری منطقه ری نیز بهحساب میآید. این منطقه در بهار و تابستان پذیرای خیل گردشگرانی است که در هر گوشه و کنارش زیراندازی پهن کرده و بساط پیکنیک و تفریح نیمروزه را برپا میکنند. حوضچه چشمه هم با آب خنک و دلچسبش به استخر و محل شنای کودکان تبدیل شده و صدای خنده و شادی بچهها از آن به گوش میرسد. اگر با این توصیفات قصد بازدید خانوادگی از این مجموعه دیدنی را داشتید، از گشت وگذار در کوچههای پلکانی پشت تپه سنگی، بازدید از برج طغرل، زیارت آرامگاه بیبی شهربانو و سایر دیدنیهای اطراف تپه غافل نشوید.