دلگرم نوشت: حمام استاد مربوط به دوره صفوی - دوره افشار است و در شهرستان فاروج، بخش مرکزی، دهستان مایوان، روستای استاد واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۲۲۲۰۳ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
حمام استاد؛ معرفی + راه های دسترسی
فاروج که یکی از شهرهای استان خراسان شمالی است در ناحیه ای کوهستانی قرار دارد و به عنوان سردترین شهر این استان شناخته می شود. این شهر از سمت شمال با کشور ترکمنستان، از شرق با شهر قوچان، از جنوب با شهرستان اسفراین و از غرب با شهرستان شیروان همسایه است.
به علت قرار گیری در ناحیه کوهستانی زمستان هایی سرد و تابستان هایی خنک دارد که همین موضوع سبب جذب گردشگران در فصل تابستان به این منطقه شده است.
بر اساس گفته ساکنان محلی، فاروج در زمان خلافت حکومت عباسی یعنی حدود 1200 سال پیش به دست یکی از سرداران برمکیان به نام فرج الله تاسیس شد و در ابتدا با نام فرج آباد شهرت داشت که با گذشت زمان، تغییراتی در نام آن ایجاد شد و امروزه با نام فاروج شناخته می شود.
قدمت این منطقه سبب وجود بناهای تاریخی در آن شده است، که از معروفترین آنها می توان به حمام استاد اشاره کرد که در روستای استاد این شهرستان قرار دارد. در ادامه این مطلب می توانید به اطلاعاتی چند، در مورد این اثر تاریخی دست یابید؛ پس با ما همراه باشید.
حمام استاد کجاست ؟
حمام استاد در روستای استاد، از توابع شهرستان فاروج، و در استان خراسان شمالی قرار دارد و قدمت آن را مربوط به دوران صفوی تخمین می زنند. این حمام را در دل زمین ساخته اند و این موضوع است که آن را دارای اهمیت می کند. معماری خاص آن باعث شده است.
یکی از این آثار حمام تاریخی آن است که در این مطلب به آن پرداخته ایم. اثر دیگری که در این روستا وجود دارد مسجد تاریخی استاد است که معماری منحصر به فردی دارد و همین موضوع آن را از دیگر آثار تاریخی متمایز می کند.
همانطور که اشاره کردیم در جای جای این روستا می توانید از جاذبه های طبیعی آن لذت ببرید و زمانی را به دور از شلوغی شهر بگذرانید. کوچه باغ های این روستا مکانی بسیار جذاب برای پیاده روی فراهم کرده اند.
در قسمتی از روستا می توانید باغ های گردو را مشاهده کنید و از تماشا و بوی آن ها لذت ببرید. در چراگاه های روستای به تماشای گله های گوسفندان بنشینید و با شنیدن صدای گوسفندان و زنگوله های آرامش وصف نشدنی پیدا کنید.
معماری حمام استاد
پلانی که برای حمام در نظر گرفته اند به صورت هشت ضلعی است و مانند حمام های دوران صفوی از قسمت های مختلفی مانند راهروی ورودی، سربینه با پلان هشتضلعی، گرمخانه و مخازن آب تشکیل شده است. مصالحی که برای ساخت آن استفاده کرده اند سنگ و ملات ساروج که استحکامی ویژه به آن بخشیده است.
هنگام ورود به این حمام مانند دیگر حمام های سنتی در ایران با رختکن مواجه می شوید که در اطراف آن سکوهایی قرار دارد و سقفش به صورت گنبدی شکل است. پس از عبور از رختکن به وسیله راهرویی به سمت گرمابه هدایت می شوید و که خزینه در این قسمت قرار دارد. آب با استفاده از گلخن گرم و با کمک تنبوشه، که لوله های سفالین بودند، به خزینه منتقل می شد.
سقف حمام به صورت گنبدی شکل ساخته شده است و در آن دریچه ای جهت تامین نور محیط ایجاد کرده اند. تزئینات خاصی در حمام به کار نرفته است و تنها شما می توانید طاقچه هایی را در گوشه کنار آن ببینید.
راه های دسترسی به حمام استاد
این حمام همانطور که قبلا اشاره شد در روستای استاد قرار گرفته است، که در فاصله 30 کیلومتری از شهر فاروج، مرکز شهرستان فاروج، قرار دارد. برای اینکه به این مکان سفری داشته باشید بهترین روش استفاده از خودرو شخصی است. زمانی که به روستا رسیدید باید به دنبال این حمام درون روستا بگردید.
شرایط بازدید
موقع بازدید از حمام نیازی نیست که هزینه ای پرداخت کنید، البته باید این نکته را یادآوری کنیم که متاسفانه این مکان مورد بازسازی قرار نگرفته و بسیاری از بخش های آن آسیب دیده است. از مزایای سفر به این منطقه، گذراندن زمانی در طبیعت نیز است و شما می توانید از طبیعت زیبای این منطقه بهره مند شوید. بهتر است در موقع دیدار از آن، از صنایع دستی و محصولات روستاییان خریدی انجام دهید و از آسیب رساندن به محیط زیست منطقه خودداری کنید.