۷ برش از کاخ نیاوران در اولین روز انقلاب

آخوندی که پشت میز شاه در کاخ نیاوران نشست + تصاویر

کاخ نیاوران پس از فرار شاه و در اولین روزهای انقلاب چه سرنوشتی را تجربه کرد؟ این کاخ سلطنتی رنگارنگ پس از انقلاب چه شد؟ در این مطلب نگاهی خواهیم داشت به اولین روزهای این کاخ در دوره انقلاب اسلامی.

شناسه خبر: ۴۴۳۳۵۳
آخوندی که پشت میز شاه در کاخ نیاوران نشست + تصاویر

راهنماتو- نیاوران و مشخصا کاخ اختصاصی این مجموعه در اوخر دوره پهلوی محل زندگی خاندان سلطنتی بود. اما این مجموعه در روز 22 بهمن و پیروزی انقلاب اسلامی جزو اولین مکان‌هایی بود که به تسخیر انقلابیون درآمد. 

به گزارش راهنماتو، روز 22 بهمن 1357 و همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی، جمعی از جوانان محله نیاوران به کاخ سلطنتی یورش بردند و بدون هیچ مقاومتی آنجا را به تصرف درآوردند. یکی از شاهدان عینی در این‌باره می‌گوید: «ما آمار کاخ نیاوران را داشتیم و وقتی پرچم داخل کاخ افراشته نبود، یعنی شاه نیست. چند روز قبل از ۲۲ بهمن، گارد جاویدان با تانک جلوی کاخ مستقر شد اما روز ۲۲ بهمن، کاخ از اعضای درباره خالی بود و نیروهای گاردی هم از ما خواستند تا کمکشان کنیم و با لباس غیر نظامی فرار کنند. بعدش هم حاج آقا مصطفوی امام جماعت مسجد نیاوران با حکم امام، مسئول کاخ شد و تمام درها را بست تا چیزی غارت نشود.»

بیشتر بخوانید: اتاق‌های سلطنتی زنانه در کاخ نیاوران؛ زنان پهلوی در اینجا زندگی می‌کردند

بیشتر بخوانید: اتاق آرایش به سبک فرح پهلوی؛ دکوراسیون سلطنتی با لباس های بلوچی

سیدحسن سعادت مصطفوی سال ۱۳۱۵ در قائن به دنیا آمد و هنگامی که ۱۲ سال داشت ساکن تهران شد. او که عالِم‌زاده بود، در ۲۹ سالگی به درجه اجتهاد رسید، ازدواج کرد و ساکن محله نیاوران شد. او سال‌ها امام جماعت مسجد جامع نیاوران بود و همین محبوبیت و مقبولیت موجب شد وقتی جوانان انقلابی کاخ نیاوران را تسخیر کردند، جز به سرپرستی حجت‌الاسلام سعادت مصطفوی رضایت ندادند. اینگونه شد که شبانه، حکم ریاست کاخ از سوی امام و دفتر نخست‌وزیری بازرگان صادر شد. 

آیت الله مصطفوی 6 سال سرپرستی کاخ را بر عهده داشت. وی در خصوص گنجینه‌های موجود در کاخ نیاوران گفته بود: «جدا از ۷۰۰ کیلو طلا، یک کشتی طلا در دفتر شاه بود که متعلق به ۶۰۰ سال پیش بود کلکسیون سکه‌های فرح بی‌نظیر بود که الان در بانک مرکزی نگهداری می‌شود، این سکه‌ها از ماقبل تاریخ، هزاره اول و دوم و همه سلطنت‌های مختلف را شامل می‌شد. یک تابلویی یهودی‌های صهیونیست به شاه هدیه داده بودند که برلیان بود، قیمتی نتوانستیم برای آن تعیین کنیم! زمانی که می‌خواستیم اینها را به بانک مرکزی یا جای دیگری تحویل دهیم،‌ می‌ترسیدم. خودم برای بار اول همراه گروه رفتم که در بانک مرکزی به زیرزمینی رفتم که تا چشم کار می‌کرد آیینه و شیشه و طلا، اقسام کلاه‌های سلطنتی، ‌تخت طاووس، قلیان‌های کار شده ناصرالدین شاه و جواهرات خانواده پهلوی، مدال‌های شاه، شمشیرها و قلاف‌ها نگهداری می‌شد.»

7 برش از کاخ نیاوران در اولین روز انقلاب

 

5

3

4

7

2

6

1

 

نظرات
پربازدیدترین خبرها