راهنماتو-برای رسیدن به موفقیت و تحقق ظرفیت به کاملترین شکل آن نیاز داریم ذهنیت موفق داشته باشیم. اما ذهنیت موفق به لحاظ روانشناسی یعنی چه؟
به گزارش راهنماتو، در تحقیقات روانشناسی به رفتارهای شاخصی اشاره شده است که میتوانند آدمهای موفق و ناموفق را از هم جدا کنند.
در این بین، 6رفتار وجود دارد که اتلافدهنده وقت است و آدمهای موفق هرگز این رفتارها را نشان نمیدهند. بیاید این رفتارها را با هم مرور کنیم و اگر دچارشان هستیم، کنارشان بگذاریم:
1.پیمایش بیفکر رسانههای اجتماعی
روز سختی داشتهاید و بالاخره دو دقیقه وقت پیدا کردهاید که با خودتان خلوت کنید. گوشی را بر میدارد و شروع میکنید به پیمایش کردن رسانههای اجتماعی و ناگهان متوجه میشوید یک ساعت گذشته است. برایتان آشناست؟ در جهان امروز که به شدت دیجیتالی است، افتادن در تله پیمایشهای بیفکر رسانههای اجتماعی آسان است.
اما نکته اینجاست که بسیاری از مطالعات نشان میدهند که این رفتار به ظاهر بیخطر، به آرامی رفاه و بهزیستی شما را تحت تأثیر قرار میدهد. شما احساس گناه میکنید که دارید وقتتان را تلف میکنید. وقتی که میتوانستید صرف کاری معنادارتر بکنید. این احساس گناه ناشی از پدیدهای است که محققان به آن «تعارض اهداف» میگویند. احساسی ناراحتکننده است که ناشی از عدم تطابق رفتارتان با الویتهای زندگیتان است. آدمهای موفق به ارزش وقت وقوف دارند. آنها رسانههای اجتماعی را هدفمند جستجو میکنند. ممکن است به دنبال اطلاعات خاصی باشند، به دنبال ارتباط با آدمهای ارزشمند باشند یا صرفاً بخواهند که چند دقیقهای در آن غرق شوند. اما هرگز بیهدف، بیبرنامه و ناهشیار رسانههای را جستجو نمیکنند.
2.جنون چندکارگی
همه ما گاهی دچار چندکارگی شدهایم و احساس کردهایم ابرانسان هستیم...اما نیستیم. دههها تحقیق در زمینه روانشناسی و علوم اعصاب نشان میدهند که چندکارگی افسانه است. وقتی داریم چندکارگی میکنیم، درحقیقت داریم خیلی سریع از یک وظیفه به وظیفه دیگر تغییر وضعیت میدهیم. این تغییر وضعیتها هزینههای شناختی دارد. ذهنمان نیاز به زمان دارد تا بتواند با هر تغییر وظیفه خودش را وفق بدهد که همین امر بهرهوری را کاهش میدهد و خطاها را افزایش میدهد. مطالعات پیشنهاد میدهند که چندکارگی سنگین میتواند بهرهوری را تا 40درصد کاهش دهد.
آدمهای موفق روی یک وظیفه در آن واحد تمرکز میکنند و همه توجهشان را روی همان وظیفه میگذارند تا وقتیکه تمام شود.
3.تله حدیث نفس منفی
همه ما یک نداری درونی داریم و چگونگی استفاده از این صدا خیلی بیشتر از آنچه تصور میکنید تأثیرگذار است. آدمهای موفق یاد گرفتهاند در استفاده از ندای درونیشان خیلی محتاط باشند و میدانند که این ندا میتواند روی ذهنیت و عملکردشان اثر بگذارد.
ورزشکاری را قبل از یک مسابقه بزرگ تصور کنید. اگر ندای درونی او پر از خود-تردیدی و بدترین سناریو ممکن باشد، نمیتواند بهترین نسخه از خودش را بروز دهد. همین اصل در مورد موقعیتهای پرخطر کاربرد دارد. تحقیقات نشان میدهند که حدیث نفس منفی میتواند استرس، اضطراب و افسردگی را افزایش دهد. در عوض، حدیث نفس مثبت و حس دلسوزی برای خود میتواند تابآوری و عملکرد را بهبود ببخشد.
4.تله اهمالکاری
اهمالکاری دزد زمان و بهرهوری است. افرادی که ذهنیت موفق دارند آموختهاند که بتوانند تلههای بهرهوری را مدیریت کنند. آنها میدانند که استرس بلندمدت و کاهش نتایج سریع بر باور کوتاه مدت ما در به تعویق انداختن وظایف اثر میگذارد.
افراد موفق وظایف مهم را مستقیم انجام میدهند. ممکن است که کارهای بزرگ را به قطعات کوچک تقسیم کنند اما حتماً در اسرع وقت انجامشان میدهند.
5.تناقض کمالطلبی
تشنگی برای عالی بودن یک چیز است و گیر افتادن در تله کمالطلبی چیز دیگر است. آدمهای موفق تمایز مهم به این دو وضعیت را میدانند. شاید در نگاه اول، کمالطلبی یک ویژگی مثبت تلقی شود. هر چه باشد، آدم اگر درستترین و کاملترین چیزها را بخواهد که بد نیست! اما تحقیقات سویههای تاریک این ذهنیت را نشان میدهند. کمالطلبی اغلب با اهمالکاری، فرسودگی شغلی و حتی افسردگی مرتبط است. ترس از شکست در رسیدن به استانداردهای غیرواقعبینانه در میان کمالگرایان میتوانند فلجکننده باشد.
فردی که ذهنیت رشد و موفقیت دارد، میداند که «به قدر کافی خوب بودن» کفایت میکند. او انجام وظیفه و پیشرفته تدریجی را به کمال ترجیح میدهد. میداند که انجام شدن اغلب بهتر از کمال است. این فکر اجازه میدهد که فرد، با وجود همه عدم قطعیتها و موانع و شکستها، رو به جلو حرکت کند.